Talaşlı İmalat Nedir?

 


Talaşlı imalat, önceden tasarımı ve konstrüksiyonu yapılan, imalat süreci kesinleştirilen makine elemanının, imalat sürecine uygun bir şekilde talaşlı imalat tezgâhlarında, belirlenmiş kesici takımlar vasıtasıyla kesme operasyonuna tabi tutulup şekillendirilmesini kapsamakta olan imalat yöntemidir. Kesici takım ya da iş parçasının birbirlerine göre göreceli aksiyonuyla iş parçası üzerinde, gerilim oluşturarak gerçekleştirilen bir imalat türüdür.

Plastik, ahşap ve metal gibi malzemelere iç kısmından ya da üzerinden parça kaldırılarak şekil verme işlemi, talaşlı imalattır. Bir malzemeye istenen niteliklerin kazandırılması ve iş parçası üzerinden tabaka şeklinde malzemenin çıkarılması eylemidir. İşlem sonrası çıkarılan malzemeye, talaş denir. Talaş tipi; işlenen malzemeye, kullanılan kesici takım şekline ve ilerlemeye göre değişkenlik gösterir.

Talaşlı İmalat Ne İşe Yarar? 

Talaşlı imalat, kısaca bir malzemeye istenilen özelliklerin kazandırılması maksatlı şekil verme işlemi olarak tanımlanabilir. Talaşlı imalat; yüzey, boyut ve şekil kazandırır. Talaşlı imalatın gerçekleşmesi için çeşitli makinelere ihtiyaç duyulur. Frezeler, CNC makineleri ve taşlama türünde talaşlı imalat makineleri mevcuttur. Talaşlı imalat, bilhassa mobilya sektöründe yaygın bir şekilde kullanılır.

Talaşlı imalat için pek çok fason CNC üretilip kullanılabilir. Bunlar kaliteli ve dayanıklı malzeme kullanılarak üretilir. Ürünlerde, herhangi bir işlevsizlikle karşılaşılmaz. Torna freze işçilikleri yine talaşlı imalat konusunda profesyonelce gerçekleştirilmesi gereken işlemlerdir. Bu nedenle, maliyetten kaçınmamak ve masrafları harfiyen karşılamak gerekir.

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ayrılık Acısı Sözleri

Takipçi Arttırmak İçin Neler Yapılabilir?

Seksiyonel Kapı Nedir?